Förgiftning hos hund - skrivet av mig

Förgiftning - En vanlig sjukdom hos hund

1.Vad är det för sjukdom?

Sjukdomen är förgiftning, och det är en vanlig sjukdom hos hund, speciellt om man har en matglad hund som gärna äter allt då den kan få i sig olämpliga föremål. Den kan oftast drabba levern ( kroppens avgiftningsorgan ) och påverka hela hunden.

2. hur får man sjukdomen?

Hunden får sjukdomen om den äter någonting olämpligt, om den äter för mycket av någonting eller om man ändrar foderkosten hos hunden. Hunden kan även bli förgiftad av att den bara luktar på någonting som kan vara skadligt för hunden.

Exempel på förgiftningar är genom alger ( som finns i vattnet ), och ormbett (endast av huggormen om den biter och giftet kommer in i hundens kropp).

Övriga giftiga saker för hunden är:

choklad (speciellt mörk)

smärtstillande som ej är avsedd för hundar

paddor (om hunden nosar på den)

Rå lök

Endel växter

Råttgift

Alger

Det finns flera olika orsaker till förgiftning men de ovanstående är de vanligaste orsakerna.

På sommaren är det viktigt att hålla koll på hunden när den badar. Man ska undersöka så det inte är alger i vattnet ( grumligt, grönt som ligger på ytan i vattnet ). Får hunden i sig alger så kan det vara dödligt om man inte söker hjälp i tid. Det beror också på hur gammal hunden är och hur mycket alger den fått i sig. Den får alltså i sig alger genom att den dricker det ( från vattnet ).

 

3. Vad händer när man har sjukdomen?

När hunden har sjukdomen så är de vanligaste symtomen kräkningar,blå munhåla, hunden kan skaka och ha ont. ibland även kramper, förlamning och så kan hunden få svårt att andas.

Förgiftning kan i värsta fall vara dödligt. Men om man fort kontaktar veterinär så blir inte sjukdomen långvarig, det är alltså ingenting som hunden ska bära runt på i månader.

4. Hur blir man av med sjukdomen?

Hur man blir av med förgiftningen beror helt på vad hunden fått i sig och hur stor mängd. Men det man alltid ska göra är att kontakta veterinären. Att ta ett blodprov är lämpligt och om du ser att hunden har gift i sig så kan man även kontakta giftinformationscentralen.

Det är inte säkert att hunden blir av med förgiftningen heller, om den drabbats väldigt väl. Kanske hinner du inte till veterinären i tid eller så har din hund oturen att inte klara sig.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0