Hundens beteende,skrivet av mig

Hundens beteende

1. Vad är skillnaden mellan vargens/vildhundens beteende och tamhundens beteende?

Vargens valpar blir könsmogna vid ca 2 års ålder och tamhundens valpar blir könsmogna vid ca 10-12 månaders ålder om det är en storvuxen hund.

Vargen är vanligtvis en mer effektiv jägare än tamhunden. Vargen lär sig sina beteenden för att klara sig ute i vildmarken medans hunden lärt sig att bete sig som ägaren vill ha hunden (lättdresserad och vänlig).

Om en människa kommer mot en varg så flyr vargen medans hunden inte är lika skygg mot människor. Men om vi skulle omringa/tränga en varg så skulle den ta fram farliga aggressioner medans hunden drar sig till människor.

2. Beteenden hos en valp

När man får hem en valp så kommer den antagligen först gå runt och undersöka i huset. Det gör den för att valpar är mycket intresserade, orädda, nyfikna och vill se sig om i världen efter nya saker. (man ska då inte hålla på med valpen).

Eftersom att valpen inte har några vanor så kan man absolut inte skälla på valpen när den gör sina behov inne, man ska inte säga '' NEJ '' om man inte gör det i ögonblicket när hunden gör fel för då förstår inte hunden vad den gjort då den inte har likadant minne som vi har. De kommer ihåg stora saker som hänt men inte som vi människor. När hunden är ca 7-12 veckor så börjar den få

'' minnesbilder '' vilket menas med att den utvecklar sin hjärna och mellan den här åldern så börjar den komma ihåg saker som händer.

T.ex. kommer den ihåg:

om du slår hunden/misshandlar den

Den kommer t.ex. inte ihåg:

'' Jag var på en utställning i norrköping förra helgen och vann''

Valpen kan vara så gosig och vänlig som valp, men oftast så försöker de stiga i rang och bli hetsiga vid ungefär 1 års ålder. Då börjar hunden bli könsmogen.

När hunden är mellan 10-17 månader så är hunden lugn (oftast) och en bra period för att träna hunden med tanke på att det blir lättare än när hunden är för uppspelt/hetsig.

När du får hem en hund så är det viktigt att du bestämmer vad hunden får göra och inte göra. Bestämmer du inte redan i början vad hunden inte får göra så kan du sen inte skälla på hunden om den lärt sig att den får göra det. T.ex. hoppa upp i soffor och sängar.

Endel valpar är även väldigt osäkra när de kommer till ett nytt hem och vill vara nära sin nya flockledare i början t.ex. på nätterna.

3. Aggressiva beteenden

En hund som är aggressiv bör man ta det lugnt med.

En hund visar aggressivitet när den t.ex:

Äter och inte vill att någon ska komma i närheten (man bör inte störa hunden när den äter) gäller både djur och människor.

revirförsvar, t.ex. om en annan hund kommer i närheten av något ställe så kan hunden som var där först morra och bli aggressiv mot den andra hunden.

Ser man en hund som verkar aggressiv/stressad så ska man INTE hälsa på hunden utan att fråga ägaren först. Endel hundar som är aggressiva bits, börjar morra eller t.o.m attackerar.

Om en hund börjar morra så ska man inte '' kaxa tillbaka '' då hunden kan bli ännu mer irriterad

(t.ex. om den äter tuggben och människan ska klappa hunden). Ägaren kommer så småningom lära känna hundens beteende och veta när det är tillåtet att klappa hunden osv.

Man får ändå inte vara för mesig, då kan hunden lära sig att bestämma och det är inte acceptabelt då det är ägaren som ska vara högst i rang (flockledare). Om man backar undan om hunden morrar så kan den även stärka sin aggressivitet nästa gång man går mot hunden. (men låt hunden äta och sova ifred åtminstone).

Denna text är skriven av mig, Fanny Östlund.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0